Gezin in bed

Coronavirus en jouw reis: wat krijg je vergoed?

De uitbraak van het coronavirus is een wereldwijd probleem. De situatie is nog altijd onzeker, wat het maken van vakantieplannen lastig maakt. Wat betekent het voor de vergoeding uit een reis- of annuleringsverzekering als jouw vakantieland naar code oranje of rood wijzigt?

Ga je dit jaar op vakantie naar het buitenland? Dit is belangrijk om te weten:

Kleurcodes vakantielanden

 

Controleer voordat je op reis gaat of er risico's zijn in het land van bestemming en wat het reisadvies is. Controleer ook welke maatregelen jouw vakantieland heeft genomen. Moet je bijvoorbeeld een officieel vaccinatiebewijs, of een negatieve PCR-test of antigeen sneltest laten zien? Op de website nederlandwereldwijd.nl lees je per land de actuele situatie. In het reisadvies staat informatie over de veiligheid van het land. Hiermee kan je risico’s in het land beter inschatten. De adviezen worden onderverdeeld met de volgende kleurcodes:

 

  • Groen: er zijn geen veiligheidsrisico’s.
  • Geel: er zijn enkele risico’s, wees hierop alert als toerist.
  • Oranje: de veiligheidsrisico’s zijn hoog, reis niet als dit niet noodzakelijk is.
  • Rood: reizen is gevaarlijk en wordt sterk afgeraden.
Zee en strand

Vergoeding bij code oranje of rood

Bij code oranje of code rood is er geen dekking vanuit de reis- of annuleringsverzekering. Bij code geel blijft je reis- of annuleringsverzekering wel geldig. Wel is het belangrijk om te weten dat annulering of repatriëring in verband met corona, niet standaard onder de dekking valt. Hierover lees je meer op deze pagina.

Heb je de reisadviezen gelezen en boek je een reis naar een land met code geel? Dan adviseren wij je om een pakketreis te boeken via een reisorganisatie die is aangesloten bij de ANVR. Ben je op vakantie en wijzigt het reisadvies in jouw vakantieland van code geel naar oranje of rood? Dan zorgt de ANVR ervoor dat je terug naar Nederland vervoerd wordt. Dit valt namelijk niet onder de reisverzekering. Ook de Nederlandse overheid heeft aangegeven dit niet te verzorgen.

Annuleringsverzekering en corona

Wereldbol met Europa icoon

Je reis wordt geannuleerd

Wereldwijd gelden er op dit moment maatregelen om het coronavirus te bestrijden. Hierdoor kan het zijn dat jouw reis niet meer mogelijk is. Zeker reizen buiten Europa is erg onzeker. Annuleert je reisorganisatie of vliegtuigmaatschappij jouw reis omdat het reisadvies negatief is? Dan is er geen vergoeding vanuit de annuleringsverzekering. Wel kan je bij de organisatie waarmee je hebt geboekt terecht voor een vergoeding of compensatie.

Helpdesk icoon

Je wilt zelf annuleren

Een negatief reisadvies valt niet onder de dekking van de annuleringsverzekering. Wil je jouw reis zelf annuleren? Dan kan je hierover het beste contact opnemen met jouw reisorganisatie. Mogelijk kan je omboeken naar een andere datum of bestemming, of krijg je via de reisorganisatie een voucher of je geld terug.

Wereldbol en zorg koffer

Annuleren bij ziekte

De annuleringsverzekering biedt dekking wanneer je bij ernstige ziekte jouw reis moet annuleren. Ook corona valt hieronder. Wil je jouw reis annuleren omdat je last hebt van corona of corona gerelateerde klachten? Laat altijd een COVID-19 test bij de GGD doen of bij een door het RIVM goedgekeurd testbedrijf. Een positieve testuitslag van de GGD of PCR-/LAMP-test van een door het RIVM goedgekeurd testbedrijf is nodig om een vergoeding te krijgen vanuit je annuleringsverzekering. Je kan je aanmelden via 0800 1202. Meer informatie over de test lees je op de website van de overheid. Ben je in het buitenland? Neem dan contact op met de Nederlandse ambassade ter plaatse. Let op: de uitslag van een corona-zelftest is niet voldoende om aanspraak te maken op je verzekering.

Er zijn dagelijks veranderingen over inreisbeperkingen en regelgeving rondom het coronavirus. Je bent daarom zelf verantwoordelijk om de laatste updates te verkrijgen bij je reisorganisatie, luchtvaartmaatschappij en/of lokale overheid. De veranderingen kunnen invloed hebben op de dekking van jouw verzekering.

Reisverzekering en corona

24/7 Mobiel bereikbaar icoon

Extra kosten voor verblijf

Moet je gedwongen langer in het buitenland blijven als gevolg van coronamaatregelen? Dan biedt je reisverzekering dekking voor extra reis- en verblijfkosten voor de duur van maximaal 7 dagen. De maximale vergoeding is in dat geval € 50 per persoon per dag.

Ziekenhuis icoon

Medische kosten

Heb je zorg nodig in het buitenland? Vanuit jouw basiszorgverzekering krijg je de zorgkosten volgens het in Nederland gebruikelijke tarief vergoed. Wil je ook alle kosten boven het in Nederland gebruikelijke tarief vergoed krijgen? Kies dan voor de reisverzekering met de extra module medische kosten. Dit geldt overigens ook wanneer je een zorgverzekering inclusief aanvullende verzekering met dekking voor medische kosten in het buitenland hebt. Check voordat je op reis gaat goed hoe je verzekerd bent. Let wel op, vanuit de aanvullende zorgverzekering en reis- of annuleringsverzekering is er geen dekking bij code oranje of rood.

Virus

Onze Alarmcentrale

Ben je op reis en bang dat je het coronavirus heeft opgelopen? Of zit je vast in het buitenland zonder veilige verblijfsplaats? Neem dan contact op met onze Alarmcentrale 078 648 13 23. Zij helpen je graag verder.

Deze informatiepagina is zorgvuldig samengesteld. Er kunnen echter geen rechten aan worden ontleend. Bekijk de uitgebreide voorwaarden.

Contact

Chat Bel Mail