Zonnepanelen subsidie 2019: is plaatsen nog voordelig?


De afgelopen tijd is er veel veranderd op het gebied van zonnepanelen. Krijgt u bijvoorbeeld nog subsidie voor zonnepanelen in 2019? En hoe zit met de Belastingdienst wanneer u meer energie opwekt dan u verbruikt? Kortom: hoe voordelig is het om in 2019 zonnepanelen te plaatsen?

Subsidie zonnepanelen 2019

Is er subsidie voor zonnepanelen in 2019?

Tot een paar jaar geleden was er een mooie subsidieregeling voor particulieren: zij konden maximaal 650,- terugkrijgen op de aanschaf van zonnepanelen. De landelijke subsidie voor zonnepanelen bestaat niet meer. Toch zijn er nog volop mogelijkheden. Zo kunt u de 21% btw die u betaalt voor aanschaf en installatie voor de zonnepanelen, terugvragen via de Belastingdienst. Bij 10 zonnepanelen (2.700 wattpiek voor ongeveer 4400 euro) krijgt u al gauw 750 euro terug.

Energiebespaarlening aanschaf zonnepanelen 2019

Het is ook nog mogelijk om een Energiebespaarlening aan te vragen bij uw gemeente. Hiermee kan u tegen een zeer aantrekkelijke rente geld lenen, voor de aanschaf en installatie van zonnepanelen. Wilt u weten of dit ook in uw gemeente mogelijk is? Ga naar de Energiesubsidiewijzer en vul uw woonplaats in.

Salderingsregeling zonnepanelen verlengd tot 2023

Als u zonnepanelen heeft, kunt u gebruikmaken van de salderingsregeling. Wat houdt dat in? Niets is zo onvoorspelbaar als het weer. Daarom neemt u altijd een deel van uw stroom af bij uw energieleverancier. Maar uw zonnepanelen wekken ook stroom op. Deze opgewekte stroom levert u terug aan het openbare net. Dat heet salderen. Op de jaarrekening wordt uw zelf opgewekte stroom verrekend met de verbruikte stroom. Dit gebeurt tegen hetzelfde tarief, waardoor u dus geen belasting over de opgewekte stroom hoeft te betalen. Onlangs is deze salderingsregeling verlengd tot 2023. Hierna wordt dit voordeel tot 2031 langzaam afgebouwd. Let op: salderen gebeurt niet automatisch. U dient hiervoor uw zonnepanelen te registreren via energieleveren.nl.

Te veel stroom? Terugleververgoeding

Het komt vaak voor dat uw zonnepanelen meer stroom opleveren dan u in totaal verbruikt. Dat is natuurlijk super! Maar hoe zit het dan met uw jaarrekening? Dan krijgt u een vergoeding voor elke kWh die u extra heeft opgewekt. De hoogte van deze terugleververgoeding verschilt per energieleverancier. U betaalt hierover wel btw (de Belastingdienst ziet u als ondernemer).

Subsidie zonnepanelen 2019

Is het nog voordelig om zonnepanelen te plaatsen?

Ondanks het vervallen van de landelijke 'zonnepanelen subsidie', kan het plaatsen van zonnepanelen zeker nog interessant voor u zijn! Kijk maar naar deze cijfers van Milieu Centraal:

  • Jaarlijks produceren 10 zonnepanelen (2.700 watt-piek) ruim 2.360 kWh elektriciteit. Bij een energieleverancier betaal je daar ongeveer 550 euro voor (Prijspeil 2019).
  • Een investering in zonnepanelen is ongeveer gelijk is aan 6% rendement op uw spaarrekening.
  • De terugverdientijd is ongeveer 9 jaar.
  • 21% btw voor aanschaf en installatie kun je na aankoop terugkrijgen van de Belastingdienst.

Interessant: de prijs van elektriciteit is de afgelopen tijd flink gestegen. Uw besparing is dus nog groter!

Voordelig zonnepanelen verzekeren bij Promovendum

De prijs van zonnepanelen is in de afgelopen jaren gedaald. Toch zijn zonnepanelen nog steeds kostbaar. Daarom wordt aanbevolen uw zonnepanelen goed te verzekeren. Dit kan eenvoudig via uw woonhuisverzekering. Bij Promovendum bent u dan uitstekend verzekerd tegen schade en diefstal. Benieuwd? Bereken direct uw premie.

Interessant artikel? Delen mag!