Welke medicijnen vallen onder de Opiumwet? Tips voor op reis!


Wilt u medicijnen meenemen naar het buitenland? Let op! Met zware medicijnen komt u niet zomaar de grens over door de Opiumwet. Welke medicijnen vallen onder de Opiumwet? Check het én lees met welke voorbereidingen u met een gerust hart op reis kunt!

Welke medicijnen vallen onder de Opiumwet op reis

Welke medicijnen vallen onder de Opiumwet?

De Opiumwet bestaat uit lijst I en II. Op lijst I staan middelen die volgens de overheid een onaanvaardbaar groot risico met zich meebrengen zoals harddrugs, zware pijnstillers en Ritalin. Op lijst II staan softdrugs en slaap- en kalmeringsmiddelen. Wilt u weten of uw eigen medicijnen onder de Opiumwet vallen? Dat vraagt u na bij uw arts of apotheker.

Medicijnen onder Opiumwet mee op reis

Het is in de meeste landen verboden om medicijnen die onder de Opiumwet vallen te vervoeren. Dit mag alleen met een geldige verklaring. Welke verklaring u nodig heeft, hangt af van uw bestemming.

Schengenverklaring nodig voor Schengengebied

Voor reizen binnen het Schengengebied vraagt u een Schengenverklaring aan. Hierin staat dat u medicijnen op doktersvoorschrift meeneemt en dat ze alleen voor eigen gebruik zijn. Deze verklaring is geldig in alle 26 Europese landen die vallen binnen het Schengenverdrag, plús het Verenigd Koninkrijk.

Schengenverklaring medicijnen aanvragen

Een Schengenverklaring kunt u online aanvragen bij het CAK. De verklaring is 30 dagen geldig en geldt voor 1 medicijn. Neemt u meerdere medicijnen mee op reis? Dan heeft u meerdere verklaringen nodig. Ook wanneer u meer dan 30 dagen op reis gaat, heeft u meerdere Schengenverklaringen nodig. Uw huisarts moet de verklaring voor u ondertekenen.

Engelse medische verklaring nodig buiten Schengengebied

Buiten het Schengengebied heeft u een Engelstalige medische verklaring nodig. Ook hierin staat dat de medicijnen zijn voorgeschreven door een arts, en voor eigen gebruik zijn. Voor landen die vallen onder het Apostilleverdrag heeft u een Engelstalige medische verklaring met Apostillestempel nodig. Een lijst vindt u op de website van het CAK.

Engelse verklaring aanvragen

Een Engelstalige verklaring vraagt u per post aan (wederom bij het CAK). Op de verklaring moet een originele handtekening staan van het CAK én uw huisarts. Op 1 verklaring mogen meerdere medicijnen staan. Een Engelstalige verklaring is 1 jaar geldig vanaf de datum dat de arts de verklaring tekent. Let wel: medicatie, dosering en reisbestemming moeten hetzelfde blijven! Is dit niet zo? Vraag dan een nieuwe verklaring aan.

Tip! Medicijnpaspoort aanvragen

Een medicijnpaspoort is niet verplicht, maar tóch handig om mee te nemen. In het paspoort staan alle medicijnen die u gebruikt. Dit is handig als u in het buitenland uw medicijnen verliest, of wanneer u in het ziekenhuis terechtkomt. Neem voor de volledigheid ook het originele recept mee. Het medicijnpaspoort vraagt u aan bij uw huisarts of apotheek. Let op: het paspoort is géén officiële verklaring. Voor medicijnen die vallen onder de Opiumwet heeft nog steeds een Schengen- of Engelstalige verklaring nodig.

Sluit álle risico’s uit met een reisverzekering

Laatste tip voor u op reis gaat: controleer of u met uw zorgverzekering verzekerd bent voor spoedeisende, medische kosten gemaakt in het buitenland. Dit is belangrijk, want de basiszorgverzekering dekt alleen het Nederlands marktconform tarief. Zijn medicijnen in het buitenland veel duurder? Dan betaalt u het verschil zelf. Dit geldt ook voor spoedeisende hulp in het ziekenhuis. Neem het zekere voor het onzekere!

Is uw dekking onvoldoende? Kies dan voor de voordelige én volledige reisverzekering van Promovendum. Selecteer de dekking ‘medische kosten’ en u kunt zonder zorgen op reis. Bereken snel uw premie!

Interessant artikel? Delen mag!