Kind in tuin

Waterpokken: besmettelijk, maar het waait zó over!

Gepubliceerd op 21-05-2014
3849 keer gelezen

O nee, waterpokken! Wees gerust: bijna iedereen krijgt de kinderziekte en het is niet te voorkomen. Maar zijn waterpokken besmettelijk? En welke waterpokken symptomen zijn er nog meer? Wij leggen je het een en ander uit.

Wat zijn waterpokken?

Waterpokken is een kinderziekte, die wordt veroorzaakt door het varicella-zostervirus. Andere benamingen zijn wijnpokken en windpokken. Zo’n 95% krijgt waterpokken voor z’n 12e verjaardag. Krijg je het later? Dan heb je er meer last van, omdat het afweersysteem minder sterk is. En als je de ziekte eenmaal heeft gehad, dan krijg je het niet nogmaals. Maar er zijn uitzonderingen. Het kan in vorm van gordelroos terugkomen, of in andere milde vorm. Wanneer het lichaam de 1e keer waterpokken krijgt en te weinig antistoffen aanmaakt, dan het later opnieuw geïnfecteerd raken.

 

Waterpokken symptomen

Wanneer je aan waterpokken denkt, dan denk je al gauw aan rode vlekjes op de huid. Maar wat zijn nog meer echte ‘waterpokken symptomen’?

 

  • Verkoudheid, rode ogen en niesbuien.
  • Rode vlekken, die in blaasjes veranderen en vervolgens in korstjes.
  • Enorme jeuk en huidirritatie.
  • Koorts en verminderde eetlust.

 

waterpokken besmettelijk

 

Zijn waterpokken besmettelijk, of valt het mee?

Nou en of dat waterpokken besmettelijk zijn. Het virus wordt verspreid via de lucht (door hoesten of praten). Het kan zelfs via kleding, beddengoed en handdoek worden overgedragen op een ander. Het is belangrijk dat je hiermee rekening houdt. Belangrijk: houd je kind thuis. Dan lopen anderen, waaronder klasgenootjes geen risico. Helaas, kun je soms verspreiding niet voorkomen. Het kan zijn dat je kind besmettelijk is voordat de waterpokken symptomen optreden (tijdens de incubatietijd).

 

Incubatietijd waterpokken

De incubatietijd van waterpokken bedraagt 14 tot 21 dagen. Pas daarna treden de waterpokken symptomen op. Wanneer kan iemand anders besmet worden? Vijf dagen voordat de rode vlekjes verschijnen en vijf dagen erna.

 

Heeft je kind waterpokken? Havermout helpt!

 

  • Pak een washandje, vul deze met havermout en hup touwtje eromheen binden.
  • Vul een bad met lauwwarm water en stop het erin (het water wordt wit).
  • Was je kind met het washandje.
  • Maak elke dag een havermoutbadje. Dit zorgt ervoor dat de jeuk afneemt en de blaasjes sneller indrogen.

 

Een laatste tip: zorg ervoor dat je kind zich niet krabt. Hoe erg het ook jeukt. Anders kunnen er infecties en littekens ontstaan.

Meer lezen? Schrijf je in!

Ontvang per e-mail het laatste nieuws, handige tips, voordelen, acties en meer!
 

Contact

Chat Bel Mail