Wat is houderschapsbelasting 2019 en hoe worden tarieven bepaald?


Ooit gehoord van houderschapsbelasting? Die is in Nederland verplicht, maar niet voor iedereen. Lees wat houderschapsbelasting is en hoe de tarieven bepaald worden.

Houderschapsbelasting 2019

Wat is houderschapsbelasting?

Houderschapsbelasting is een ander woord voor wegenbelasting of motorrijtuigenbelasting. De belasting geldt voor bijna alle eigenaren van een motorrijtuig in Nederland. Het grootste deel van de opbrengst gaat naar het rijk, maar ook de provincies krijgen een deel van de houderschapsbelasting (Provinciale opcenten).

Bepaling tarieven houderschapsbelasting 2019

In 2019 wordt er in totaal 5,9 miljard euro houderschapsbelasting geïnd (bron: CBS). Hiervan gaat 4,3 miljard euro naar de staat en 1,6 miljard euro naar de provincies via provinciale opcenten. Houderschapsbelasting 2019 wordt berekend aan de hand van 5 factoren:

1. Het gewicht van uw auto

Voor een zwaardere auto betaalt u meer dan voor een kleine, lichte auto.

2. De brandstof van uw auto

Houderschapsbelasting voor dieselauto’s is duurder dan voor benzineauto’s of auto’s op LPG. Diesel is namelijk vervuilender. Vanaf 2020 gaat de belasting verder omhoog: 15% extra toeslag voor dieselauto’s met een uitstoot van >5 mg/km fijnstof.

20% lagere autopremie?

Bereken in 1 minuut

3. Hoe ‘groen’ uw auto is

Voor milieuvriendelijke auto’s hoeft minder belasting betaald te worden. In 2019 zijn volledig elektrische auto’s vrijgesteld van houderschapsbelasting. Eigenaren van semi-elektrische auto’s betalen een halftarief. Voor een hybride auto's met een uitstoot van meer dan 50 g/km CO2 betaalt u voltarief.

4. In welke provincie u woont

De provinciale opcenten kunnen per provincie verschillen. De provincies bepalen zelf het tarief. Hierdoor kan het zijn dat u voor uw auto in Brabant meer houderschapsbelasting betaalt dan in Utrecht.

5. De leeftijd van uw auto

Sinds 1 januari 2014 geldt er een vrijstelling van houderschapsbelasting voor alle voertuigen van 40 jaar of ouder. Deze ‘oldtimerregeling’ blijft voorlopig gewoon bestaan.

Goedkoper autorijden? Kies de Promovendum autoverzekering!

Een andere auto kopen is een optie om minder kwijt te zijn aan houderschapsbelasting. Maar u kunt natuurlijk ook besparen op uw autoverzekering! Promovendum biedt een zeer lage autopremie met uitstekende dekking. Heeft u al een autoverzekering? Wij zeggen deze kosteloos voor u op. Benieuwd? Bereken uw premie in 1 minuut.