Vrijwaringsbewijs auto kwijt? Een nieuwe aanvragen is een eitje!


Is het tijd voor een nieuwe auto? Dan doet u vast uw huidige auto weg! Bij de verkoop of sloop van uw auto krijgt u een vrijwaringsbewijs. Maar waarvoor heeft u deze nodig en wat te doen als u het vrijwaringsbewijs kwijt bent?

vrijwaringsbewijs auto kwijt

Wat is een vrijwaringsbewijs?

Een vrijwaringsbewijs is een document waarmee u aantoont dat een auto niet meer op uw naam staat. U krijgt het bewijs bij het verkopen of slopen van uw auto. Als u niet direct een nieuwe auto aanschaft, heeft u het vrijwaringsbewijs nodig om uw autoverzekering stop te zetten. Daarnaast kunt u bij een eventueel auto ongeluk aantonen dat u niet meer de eigenaar van de auto bent. Een belangrijk document dus!

Hoe krijg ik een vrijwaringsbewijs? 3 opties

Dat ligt eraan hoe u uw auto wegdoet:

1. Vrijwaringsbewijs van autodealer

Gaat u uw auto verkopen bij een autodealer? Dan ontvangt u direct een vrijwaringsbewijs.

2. Vrijwaringsbewijs bij particuliere verkoop

Verkoopt u uw auto particulier aan iemand anders? Dan moet de nieuwe eigenaar de auto zelf overschrijven. Hierna krijgt u van de nieuwe eigenaar het vrijwaringsbewijs.

3. Vrijwaringsbewijs bij sloop

Laat u uw auto slopen? Doe dit dan bij een erkend RDW demontagebedrijf. Ook dan krijgt u direct een vrijwaringsbewijs mee.

20% lagere autopremie?

Bereken in 1 minuut

Vrijwaringsbewijs kwijt? Nieuwe aanvragen bij RDW

Bent u het vrijwaringsbewijs kwijt voor u uw autoverzekering heeft stopgezet? Of heeft u om een andere reden uw vrijwaringsbewijs nodig? Bij de RDW (Rijksdienst Wegverkeer) vraagt u dan een vrijwaringsbewijs uittreksel aan. Hierop staan alle kentekens die de afgelopen 9 jaar op uw naam hebben gestaan. Dit bewijs vervangt het vrijwaringsbewijs dat u krijgt bij de sloop of verkoop van uw auto. Aanvragen kan eenvoudig online via de website van de RDW. Hier heeft u wel een geldig DigiD voor nodig.

Kosten vrijwaringsbewijs aanvragen

Het aanvragen van een nieuw vrijwaringsbewijs kost eenmalig €4,50. Betalen kan op de website van de RDW via Ideal.

Nieuwe autoverzekering? Neem schadevrije jaren mee!

Stapt u binnen een jaar na het opzeggen van uw autoverzekering over naar Promovendum? Dan kunt u meestal de schadevrije jaren die u had opgebouwd met uw oude verzekering meenemen. Benieuwd naar onze voordelige premie? Bereken het in 1 minuut!

Interessant artikel? Delen mag!