Terhandstellingskosten apotheek 2020: wanneer te betalen?


Heeft u wel eens een geneesmiddel opgehaald bij de apotheek, en daarna een rekening gekregen met terhandstellingskosten erop? Dat kan kloppen. Maar wat zijn terhandstellingskosten? En wanneer moet u ze betalen in 2020? Lees verder voor de antwoorden.

Terhandstellingskosten apotheek betalen

Wat zijn terhandstellingskosten?

Terhandstellingskosten zijn simpel gezegd: kosten die u betaalt voor de dienstverlening van de apotheek. Dit bedrag komt bovenop de kosten van het geneesmiddel en is wettelijk bepaald. Welke terhandstellingskosten, hangt af van de service van de apotheek.

Standaard terhandstellingskosten 2020

Standaard terhandstellingskosten zijn de kosten voor bijvoorbeeld het samenstellen van het geneesmiddel of het controleren van de dosering. Wanneer u medicijnen voorgeschreven krijgt, wordt er ook altijd gecontroleerd welke geneesmiddelen u nog meer slikt. Ook deze controle valt binnen de standaard terhandstellingskosten. De standaard terhandstellingskosten liggen meestal rond de 6 euro. Wanneer u het medicijn ophaalt in het weekend of buiten kantooruren, dan kunnen de standaard terhandstellingskosten iets hoger zijn.

Terhandstellingskosten met begeleidingsgesprek

Wanneer u een nieuw geneesmiddel ophaalt, geeft de apotheek extra uitleg over het gebruik en de mogelijke bijwerkingen. Meestal krijgt u dan een kort gesprek met een persoonlijke uitleg. Daarnaast krijgt u een uitgebreide bijsluiter mee. Deze service valt onder terhandstellingskosten met begeleidingsgesprek.

Moet u terhandstellingskosten zelf betalen?

Dat ligt eraan. Terhandstellingskosten worden, net als medicijnen, vergoed uit de basisverzekering. Voor alle zorg uit de basisverzekering betaalt u eerst eigen risico (385 euro). Dit heeft de overheid zo bepaald. Heeft u nog openstaand eigen risico? Dan krijgt u dus een rekening voor de terhandstellingskosten. Heeft u het eigen risico wel al volledig betaald? Dan worden terhandstellingskosten direct voor u vergoed vanuit uw basisverzekering.

Terhandstellingskosten bij de apotheek weigeren, kan dat?

Er bestaat nog wel eens verwarring over de terhandstellingskosten met begeleidingsgesprek. Mag u die weigeren als u geen uitleg wilt bij het medicijn om te voorkomen dat u misschien extra eigen risico moet betalen? Het antwoord is nee. Het is wettelijk verplicht om deze informatie over het medicijn te ontvangen. Zo voorkomt u dat uw gezondheid gevaar loopt. Let wel, u betaalt deze kosten alleen wanneer:

  • U het medicijn voor de eerste keer ophaalt bij de apotheek;
  • Het medicijn langer dan 12 maanden geleden aan u is voorgeschreven;
  • De apotheker niet kan terugzien dat u het geneesmiddel al eerder heeft gekregen.

Voordelige zorgverzekering 2020? Kies Promovendum!

Wij bieden u ook in 2020 een lage zorgpremie, zónder extra eigen risico. Mét de kwaliteit van Promovendum. U kunt rekenen op een ruime zorgkeuze, onze razendsnelle klantenservice en uitgebreide dekkingen. Benieuwd naar onze premie? Bereken direct. Uw overstap regelen wij!