Sneeuwkettingen mee op wintersport: wel of niet verplicht?


Elk jaar gaan er 1 miljoen Nederlanders op wintersport. Toch nemen 120.000 vakantiegangers géén sneeuwkettingen mee (Bovag). En hebben ze wel sneeuwkettingen in de achterbak liggen? Dan weet 20% niet of ze de juiste maat hebben. Tijd voor een korte update. Zijn sneeuwkettingen verplicht? En hoe vindt u de juiste?

Sneeuwketting verplicht

Winterbanden vs. sneeuwkettingen

Sneeuwkettingen mogen niet verward worden met winterbanden. Winterbanden zorgen bij winterse temperaturen voor betere grip op de weg. Ze zijn vaak in het hele land verplicht. U kunt ook goed met winterbanden rijden als er geen sneeuw of ijs ligt.

Sneeuwkettingen zijn alleen verplicht bij extreme weersomstandigheden of op (delen van) bergwegen waar veel sneeuw ligt. Ze kunnen het wegdek en uw auto zelfs beschadigen als u ze onnodig of verkeerd gebruikt! Sneeuwkettingen worden gebruikt voor een kort stukje. Daarnaast kunt u er maximaal 50 km/u mee rijden.

Waar zijn sneeuwkettingen verplicht?

In landen zoals Duitsland, Frankrijk, Italië, Kroatië, Noorwegen , Oostenrijk, Slovenië, Slowakije, Tsjechië, Zweden en Zwitserland. Hier is het bij extreme weersomstandigheden op bepaalde wegen verplicht om sneeuwkettingen te gebruiken. Dit wordt aangegeven met een speciaal verkeersbord. Vooraf weet u natuurlijk niet precies waar u deze wegen tegenkomt. En een flinke sneeuwbui is ook niet altijd te voorspellen! Daarom is het belangrijk om ze altijd in de kofferbak te hebben. Natuurlijk op de eerste plaats voor uw eigen veiligheid. Maar ook om een fikse verkeersboete te voorkomen! Rijden zonder sneeuwkettingen kan in landen als Oostenrijk of Duitsland een boete van 35 to 60 euro opleveren. Maar dit kan verder oplopen als u de situatie voor het overige verkeer in gevaar brengt.

Sneeuwketting verplicht

Sneeuwkettingen monteren

Sneeuwkettingen kunt u kopen of huren. Monteer ze op de aangedreven wielen. Controleer uw bandenmaat voor u de sneeuwkettingen bestelt of koopt. Zo weet u zeker dat u de juiste maat heeft.

Nog een paar tips!

  • Oefen het omleggen van de sneeuwkettingen al een paar keer thuis. Zo voorkomt u dat u lang stil komt te staan.
  • Houd u altijd aan de maximum snelheid die wordt aangegeven op de verpakking van de sneeuwkettingen.
  • Rijd na monteren eerst een klein stukje en controleer na 100 meter of de kettingen nog goed om de band zitten voor u verder rijdt.

Nog een laatste tip: regel een goede en voordelige pechhulp, zodat u snel geholpen wordt bij autopech. Een fijne en veilige reis toegewenst!

Onze autopremie 20% voordeliger?

NL