Rijbewijs kwijt of verlopen: wat nu? 5 FAQ’s!


Misschien is het al lang geleden dat u uw rijbewijs heb gehaald. Zo'n roze pasje verloopt. Of misschien heeft u de pech dat uw rijbewijs verloren of gestolen is. Wat moet u dan doen? Hoe moet u uw rijbewijs aanvragen of verlengen? Lees wat te doen!

Rijbewijs kwijt of verlopen

1. Waar moet ik melden dat ik mijn rijbewijs kwijt ben?

To do's volgens de RDW:

  • In Nederland rijbewijs kwijt? Ga zo snel mogelijk naar uw gemeente. U vult daar een verklaring in dat u uw rijbewijs kwijt bent. Uw oude rijbewijs is dan direct ongeldig verklaard.
  • Rijbewijs kwijt in het buitenland? Doe dan aangifte bij de lokale politie om identiteitsfraude te voorkomen. Eenmaal terug in Nederland? Vul dan alsnog een verklaring van verlies in bij uw gemeente.

2. Hoe lang mag een rijbewijs verlopen zijn?

Niet! Als uw rijbewijs verlopen, verloren of gestolen is, mag u niet rijden. Gaat u in deze situaties toch rijden zonder rijbewijs, dan kan het zijn dat de schade niet is verzekerd. En wordt u staande gehouden door de politie, dan krijgt u een boete. Als u merkt dat de vervaldatum nadert, is uw rijbewijs vernieuwen dus aan te raden. Anders wordt het voorlopig reizen met de fiets of benenwagen…

3. Hoe kan ik een nieuw rijbewijs aanvragen?

  • Een verlopen rijbewijs verlengen? Dat kan direct bij uw gemeente. Online kunt u hiervoor een afspraak maken. Neem een kleurenpasfoto, geldig legitimatie bewijs en uw huidige of verlopen rijbewijs mee.
  • Een nieuw rijbewijs aanvragen omdat u hem kwijt bent, of na diefstal? Dat kan nadat u een verklaring van verlies heeft ingevuld.

20% lagere autopremie?

Bereken in 1 minuut

4. Hoe lang duurt een nieuw rijbewijs aanvragen?

Een nieuw rijbewijs aanvragen is een eitje. Na het aanvragen ligt uw nieuwe rijbewijs gemiddeld binnen 5 werkdagen klaar. Heeft u snel uw rijbewijs nodig? Dien dan een spoedaanvraag voor uw rijbewijs in bij uw gemeente.

5. Wat kost een nieuw rijbewijs?

De kosten voor een rijbewijs verschillen per gemeente, maar liggen rond de 40 euro. Houd er wel rekening mee dat een spoedaanvraag extra kosten met zich mee zal brengen. Haastige spoed is voor de portemonnee immers ook zelden goed!

Voordeliger rijden? Verlaag uw autopremie!

Stap met uw autoverzekering over naar Promovendum en verlaag uw huidige autopremie met 20% (zie de voorwaarden). Benieuwd? Bereken uw premie in 1 minuut.

Interessant artikel? Delen mag!