Kind in tuin

Oorpijn kind: wat te doen bij oorpijn?

Gepubliceerd op 15-01-2015
6248 keer gelezen

Heeft je kind oorpijn? Oorpijn is een veelvoorkomende kwaal bij kinderen. Zij zijn vatbaarder voor infecties, omdat hun afweersysteem nog niet goed ontwikkeld is. Wat zijn de oorontsteking symptomen? En wat te doen bij oorpijn? Lees snel verder voor de antwoorden.

Kind: oorpijn en oorontsteking

Oorpijn duidt vaak op een oorontsteking. Er zijn kort gezegd twee soorten oorontstekingen: een middenoorontsteking en een gehoorgangontsteking.

 

1. Middenoorontsteking
Is je kind 5 jaar of jonger? Dan is er waarschijnlijk sprake van een middenoorontsteking. Het begint meestal met verkoudheid. Hierdoor raakt de buis van Eustachius verstopt. Het middenoor wordt afgesloten, waardoor bacteri├źn vrij spel krijgen en zich in rap tempo vermenigvuldigen. Er ontstaat vocht in het oor, dat vanwege de verstopping er niet uit kan. Hierdoor ontstaat druk op het trommelvlies, met oorpijn als gevolg.

 

Ooronsteking symptomen
Hoe herken je een middenoorontsteking bij kinderen? Kleine kinderen grijpen door oorpijn vaak naar hun oor, krijgen huil- en driftbuien en hebben weinig eetlust. Het trommelvlies is rood van kleur. Ook overgeven, diarree en buikpijn zijn oorontsteking symptomen. Verdere klachten: een drukkend gevoel op het oor, slechter horen en een loopoor (wanneer pus naar buiten loopt).

 

2. Gehoorgangontsteking
Is je kind ouder dan 5 jaar? Dan is er waarschijnlijk sprake van een gehoorgangontsteking. Deze ontsteking ontstaat wanneer de huid van de gehoorgang (buitenkant van het trommelvlies) ge├»rriteerd is. Een gehoorgangontsteking wordt ook wel een zwemmersoor genoemd. In zwembaden ontstaan geregeld oorontstekingen, doordat de luchtvochtigheid er hoog is. Het oorsmeer wordt hierdoor minder zuur en biedt minder bescherming tegen infectie. Een gehoorgangontsteking kan ook ontstaan door in de oor te peuteren.

 

Ooronsteking symptomen
De eerste klachten zijn jeuk en pijn. Bij het controleren van de gehoorgang kan de huid schilferen, rood en gezwollen zijn en vocht afscheiden. De oorschelp (kraakbeen) voelt pijnlijk aan en het gehoor is minder goed. Bijkomende symptomen bij fikse oorontsteking: koorts en gezwollen lymfeklieren (in hals en nek). Heeft je kind meer last van jeuk dan pijn? Dan kan het om een chronische oorontsteking gaan.

 

oorpijn kind

 

Wat te doen bij oorpijn?

Enkele zaken die je zelf kunt doen bij oorpijn:

 

 • Laat je kind veel drinken.
 • Laat het veel slapen en uitzieken.
 • Geef het een stoombad (uiteraard goed erbij blijven en oppassen).
 • Geef een paracetamolletje tegen de pijn (volgens gebruiksaanwijzing).
 • Laat je kind wat rechterop slapen (vermindert oorpijn).
 • Gebruik neusspray tegen slijmvorming (volgens gebruiksaanwijzing).
 • Leg een kompres (bijvoorbeeld met ui) achter het oor.
 • Maak verse kippensoep om de weerstand te verbeteren.
 • Het oor schoonmaken? Was alleen de buitenkant van het oor, zonder zeep (met een washandje).

 

Bij een middenoorontsteking heeft het geen zin om oordruppels te gebruiken, omdat het oor verstopt is. Druppels bereiken dan niet de juiste plek. Zeker niet doen bij oorpijn: oorsmeer verwijderen met wattenstaafjes. Dit kan oorbeschadiging veroorzaken.

 

Naar de dokter?

Ga naar de dokter wanneer:

 

 • je kind oorpijn heeft en jonger is dan 2 jaar;
 • de oorpijnklachten snel verergeren;
 • je kind oorpijn heeft en koorts (boven 40 graden);
 • je kind langer dan 2 weken een loopoor heeft;
 • je kind last heeft van terugkerende oorpijn;
 • je kind oorpijn heeft plus eczeem en jeuk.

 

Gelukkig gaat oorpijn meestal binnen een paar dagen vanzelf over. Hopelijk is je kind gauw weer de oude. Succes!

 

Geen enkele blog meer missen? Volg ons op Facebook of Pinterest!

Meer lezen? Schrijf je in!

Ontvang per e-mail het laatste nieuws, handige tips, voordelen, acties en meer!
 

Contact

Chat Bel Mail