Milieusticker Frankrijk 2018: verplicht in deze milieuzones!


Auto ingepakt en alles klaar om te vertrekken naar Frankrijk? Wacht nog even! In 2018 is in veel Franse steden een milieusticker verplicht. Lees waar u hem nodig hebt en ontdek hoe u de sticker nog vóór de vakantie kunt kopen!

Milieusticker Frankrijk 2018

Waarom heb ik een milieusticker nodig?

Door nieuwe wetgeving in Frankrijk (Crit’Air) kan de overheid auto’s verbieden om in binnensteden te rijden. U heeft een milieusticker (of milieuvignet) nodig om aan te tonen dat uw auto schoon genoeg is. Er zijn zes verschillende milieustickers. Voor de schoonste voertuigen (elektrisch of op waterstof) is de groene sticker, voor de meest vervuilende auto’s (oudere dieselauto’s met een hoge CO2-uistoot) is de grijze sticker.

Het milieuvignet is geldig in heel Frankrijk. Het kan per stad verschillen met welke sticker u de binnenstad in mag rijden. Doorgaande routes en belangrijke autowegen vallen meestal buiten de milieuzones.

Deze auto's mogen sowieso de milieuzones niet in:

  • Personenauto's geregistreerd vóór 1 januari 1997.
  • Motoren van vóór 1 juni 2000.

In welke milieuzones is de milieusticker verplicht?

De Franse overheid maakt onderscheid tussen permanente milieuzones en tijdelijke milieuzones.

Permanente milieuzone: Parijs

Het hele centrum van Parijs is vanaf 1 januari 2017 een permanente milieuzone. Auto’s moeten hier op doordeweekse dagen een milieusticker achter de voorruit hebben. De milieuzone geldt voor het gebied binnen de ringweg (de boulevard périphérique). Let op: de ringweg zelf behoort niet tot de permanente milieuzone, maar kan wel worden aangemerkt als tijdelijke zone.

Tijdelijke milieuzones: Lyon, Lille en Grenoble

In de tijdelijke milieuzones is een milieuvignet alleen verplicht op dagen dat er sprake is van slechte weersomstandigheden of extreme vervuiling. Wanneer er bijvoorbeeld veel smog in de lucht hangt, kunnen alleen voertuigen met milieusticker 1 tot en met 3 worden toegelaten.

Milieuvignet Frankrijk 2018

Milieusticker Frankrijk 2018 direct kopen

De milieusticker voor Frankrijk kunt u online bestellen en kost 4,80 euro. Doe dit ruim voor uw vakantie: de besteltijd van het milieuvignet is 2 tot 4 weken. Is dit voor u te laat? Dan zijn er nog verschillende commerciële partijen waar u de milieusticker via internet direct kunt kopen. Een nadeel: een milieuvignet kopen bij deze aanbieders is veel duurder. De kosten kunnen oplopen tot 30 euro.

Tip: de sticker wel besteld maar niet op tijd binnen? Neem dan in elk geval de bevestiging van de aanvraag mee. Zo kunt u laten zien dat u wel hebt betaald.

Geen milieusticker? Boete!

De nieuwe wetgeving Crit’Air in Frankrijk is strikt. Er wordt écht gecontroleerd. U plakt het milieuvignet aan de binnenkant voor uw voorruit, rechts onderin. Wordt u komende zomer staande gehouden en heeft u geen zichtbare milieusticker? Dan betaalt u een boete van 68 euro. Wat in Frankrijk ongeveer gelijk staat aan 4 terrasjes tijdens uw vakantie! Toch valt deze boete nog mee als u het vergelijkt met andere boetes in Frankrijk. Geen veiligheidshesje of gevarendriehoek in de auto kost al snel honderden euro’s!

Ook nodig in Frankrijk: pechhulp

Denk voordat u de Franse péage op gaat aan uw pechhulp. Promovendum biedt voordelige Europadekking. Waar u ook autopech krijgt: u wordt telefonisch razendsnel in het Nederlands geholpen!

Voordelige pechhulp nodig? In 1 minuut geregeld!

NL