tuinfeest

Is koffie gezond? En hoeveel koffie mag je?

Gepubliceerd op 30-08-2016
3699 keer gelezen

Onmisbaar! Dat is een kopje koffie (of wel meer dan 1) voor veel van ons op het werk. Gemiddeld drinken we in Nederland iets meer dan 3 koppen koffie per dag. Is koffie wel gezond? En hoeveel koffie per dag “mogen we”?

Koffie: voor- en nadelen

Hyper na te veel koffie? Dat komt waarschijnlijk door de cafeïne! Deze stof zit ook in thee, cola en andere frisdranken. Het verbetert de concentratie en zorgt voor meer energie. Wist je dat cafeïne ook positieve invloed kan hebben op geheugen en motivatie? Let wel op! Te veel koffie kan zorgen voor angstgevoelens, prikkelbaarheid, hoofdpijn, een tijdelijke hoge bloeddruk of zelfs hartkloppingen.

 

Hoeveel koffie per dag?

4 koppen koffie per dag drinken? Dat kan! 2 tot 4 kopjes koffie zorgt volgens het Voedingscentrum zelfs voor 10% minder kans op een beroerte. Alleen geldt dat niet voor iedereen! Als je zwanger bent, wordt aangeraden om niet meer dan 1 kopje per dag te drinken. Drink je liever espresso in plaats van gewone koffie? Dan is het maximum 3 koppen per dag. Espresso bevat namelijk cafestol, een cholesterolverhoger (verhoogt de kans op hart- en vaatziekten). Cafestol zit in koffie gemaakt met koffiecups en cafetières. Goed om te weten: filterkoffie bevat minder van deze stof. Die kun je met een ‘gerust hart’ drinken!

 

koffie gezond ongezond

 

Zwarte koffie meest gezond

Drink je koffie het liefst zwart, dus met niets erin? Dan drink je koffie het meest verantwoord. Hoe minder suiker we binnenkrijgen, hoe beter. Liever een cappuccino of koffie verkeerd? Zoals de laatste naam al zegt, zijn deze varianten minder gezond (meestal door volle melk). Het beste is om hiervan maximaal 2 kopjes per dag te drinken. Dat geldt dus ook voor zwarte koffie met suiker! (aldus het Voedingscentrum).

 

Cafeïnevrije koffie

Te laat koffie drinken? Vaak geen aanrader. Tenzij je ervan houdt om ‘s nachts naar het plafond te staren! Veel mensen kiezen ’s avonds liever voor cafeïnevrije koffie. Let op: cafeïnevrije koffie is nooit helemaal cafeïnevrij. De koffie bevat gemiddeld nog 2 tot 4 milligram cafeïne. Ben je gevoelig voor deze oppepper? Er bestaat ook koffie die is gemaakt van natuurlijke kruiden en wortels (bijvoorbeeld Bambu koffie en Cichorei koffie). Hierin zit écht geen cafeïne. Dat wordt genieten én rustig slapen!

 

Tip: pak een (gezond) kopje koffie en ga naar onze pagina op Facebook. Even liken en je mist nooit meer tips over een gezond leven.

Meer lezen? Schrijf je in!

Ontvang per e-mail het laatste nieuws, handige tips, voordelen, acties en meer!
 

Contact

Chat Bel Mail