Kenteken of auto overschrijven online: in 6 stappen geregeld!


Auto gekocht? Dan moet het kenteken op uw naam gezet worden om officieel eigenaar te worden. Dat heet ‘auto overschrijven’. Dit kan natuurlijk op de ‘oudbollige’ manier bij een postkantoor of kentekenloket, maar waarom moeilijk doen? Uw auto overschrijven kan gewoon online. Lees snel hoe…

kenteken of auto online overschrijven

Wat heb ik nodig bij het overschrijven van een auto of kenteken?

Een kenteken online overschrijven kan alleen via de RDW website (Dienst Wegverkeer). Hiervoor moet u inloggen met uw DigiD-code. Tip: download de DigiD app, super makkelijk! Naast een geldig identiteitsbewijs heeft u voor het online overschrijven van uw auto (kenteken), de volgende documenten nodig:

 • Kentekenbewijs op creditcardformaat
 • De volledige tenaamstellingscode (9 cijfers)

Of, als u nog een papieren kentekenbewijs heeft:

 • Tenaamstellingsbewijs (deel 1B)
 • Overschrijvingsbewijs (deel 2)

Hoe kan ik een auto (kenteken) online overschrijven?

Heel simpel!

 1. Ga naar ‘Voertuig overschrijven’ binnen het online portal van de RDW en log in met uw DigiD.
 2. Verifieer uw identiteitskaart. Dit doet u met een kaartlezer of NFC-lezer op uw Android smartphone. Helaas is deze stap wegens beperkingen vanuit Apple nog niet mogelijk voor iPhones. Deze controle is eenmalig, dus mocht u dit al eens eerder bij DigiD gedaan hebben, dan kunt u meteen verder. Geen kaartlezer? Dan moet u alsnog naar een postkantoor of kentekenloket.
 3. Volg alle aanwijzingen op het scherm.
 4. Betaal de overschrijving van de auto met IDEAL. Kosten: €10,10. Het voertuig is pas op uw naam overgeschreven wanneer de RDW uw betaling verwerkt heeft.
 5. U ontvangt 3 mails in totaal.
  • E-mail 1: een bevestiging van uw aanvraag. In deze email kunt u ook de status van uw aanvraag controleren.
  • Email 2: een bevestiging van de betaling en overschrijving. U bent auto-eigenaar geworden!
  • Email 3: deze bevat met een link naar het vrijwaringbewijs en het eerste deel van de tenaamstellingscode. Het vrijwaringsbewijs geeft u aan de verkoper.
 6. 6. U ontvangt uiteindelijk per post via de RDW het kentekenbewijs (creditcardformaat) en het tweede deel van de tenaamstellingscode. Deze is nu compleet (9 cijfers). Bewaar deze goed, want mocht u de auto willen verkopen dan heeft u de tenaamstellingscode weer nodig. Tenaamstellingcode kwijt? Lees hier wat je moet doen!

20% lagere autopremie?

Bereken in 1 minuut

Overschrijven ook op zondag mogelijk?

Ja dat kan! U kunt een kenteken of auto op zondag overschrijven altijd online doen. Wilt u dit liever ergens persoonlijk doen, dan kan dit ook op zondag op verschillende plekken.

Vergeet uw nieuwe auto niet te verzekeren!

Auto overgeschreven? Gefeliciteerd, u bent officieel eigenaar van de auto! Hiermee bent u ook meteen verantwoordelijk voor het afsluiten van een autoverzekering. In Nederland is een WA-verzekering verplicht. Ga voor de voordelige en zeer uitgebreide autoverzekering van Promovendum. Benieuwd naar onze extra lage autopremie? Bereken het in 1 minuut. Wij regelen uw overstap gratis en razendsnel!

Interessant artikel? Delen mag!