Houderschapsbelasting 2017: wat is het en veranderen de tarieven?


Ooit gehoord van houderschapsbelasting? Die is in Nederland verplicht, maar niet voor iedereen. Lees wat houderschapsbelasting is en of de tarieven in 2017 wijzigen.

Houderschapsbelasting 2017

Wat is houderschapsbelasting?

Houderschapsbelasting is een ander woord voor wegenbelasting of motorrijtuigenbelasting. De belasting geldt voor bijna alle eigenaren van een motorrijtuig in Nederland. Het grootste deel van de opbrengst gaat naar het rijk, maar ook de provincies krijgen een deel van de houderschapsbelasting (Provinciale opcenten).

Houderschapsbelasting 2017

In 2017 wordt er in totaal 5,6 miljard euro houderschapsbelasting geïnd (bron: CBS). Hiervan gaat 4,1 miljard euro naar de staat en 1,5 miljard euro naar de provincies via provinciale opcenten. Houderschapsbelasting 2017 wordt berekend aan de hand van 5 factoren:

1. Het gewicht van uw auto

Voor een zwaardere auto betaalt u meer dan voor een kleine, lichte auto.

2. De brandstof van uw auto

Houderschapsbelasting voor dieselauto’s is duurder dan voor benzineauto’s of auto’s op LPG. Diesel is namelijk vervuilender. In 2017 wijzigt er hierin niets, maar vanaf 2019 gaat de belasting verder omhoog: 15% extra toeslag voor dieselauto’s met een uitstoot van >5 mg.

3. Hoe ‘groen’ uw auto is

Voor milieuvriendelijke auto’s hoeft minder belasting betaald te worden. In 2017 zijn volledig elektrische auto’s vrijgesteld van houderschapsbelasting. Eigenaren van semi-elektrische auto’s betalen een halftarief. De correctie van 125 kilo op het gewicht van semi-elektrische en hybride auto’s komt per 1 januari 2017 te vervallen. Hierdoor stijgen de tarieven van de houderschapsbelasting.

4. In welke provincie u woont

De provinciale opcenten kunnen per provincie verschillen. De provincies bepalen zelf het tarief. Hierdoor kan het zijn dat u voor uw auto in Brabant meer houderschapsbelasting betaalt dan in Utrecht.

5. De leeftijd van uw auto

Sinds 1 januari 2014 geldt er een vrijstelling van houderschapsbelasting voor alle voertuigen van 40 jaar of ouder. Deze ‘oldtimerregeling’ blijft voorlopig gewoon bestaan.

Goedkoper autorijden?

Een andere auto kopen is een optie om minder kwijt te zijn aan houderschapsbelasting. Maar u kunt natuurlijk ook besparen op uw autoverzekering! Promovendum biedt een zeer lage autopremie voor hoger opgeleiden. Benieuwd? Bereken uw premie in 1 minuut.

   

Interessant artikel? Delen mag!