Bandenprofiel meten met een munt? Zo doe je dat!


U zorgt goed voor uw auto en u doet braaf de APK. Maar wist u dat u ook zelf veel punten kunt controleren? Vooral de profieldiepte van de banden kunt u makkelijk zelf meten. En ja, dat kan zelfs met een munt!

Bandenprofiel meten met euro

Hoe meet ik het bandprofiel met een munt?

Stap 1:

Parkeer uw auto op een vlakke ondergrond.

Stap 2:

Draai de voorbanden helemaal naar buiten. Hierdoor kunt u makkelijker het loopvlak van de band zien.

Stap 3:

Pak een 1 euromunt en zet deze tussen de groeven van uw (zomer)band. Wanneer u het gouden randje kunt zien is de band toe aan vervanging. Bij een winterband doet u hetzelfde met een 2 euromunt en mag de zilveren buitenrand niet boven de groef steken.

Stap 4:

Meet de banden zowel in het midden als aan de buitenkanten. Banden kunnen namelijk scheef afslijten – wettelijk wordt er gekeken naar het gedeelte van de band waar het profiel het laagste is.

Mocht uw autoband negatief uit de test komen, dan raden we aan om het even officieel te laten controleren!

20% lagere autopremie?

Bereken in 1 minuut

Waarom is profieldiepte meten belangrijk?

Een goed bandenprofiel zorgt ervoor dat uw auto voldoende grip op de weg heeft en verkleint de kans op slippen, helemaal als het regent. Wel zo veilig! En wanneer u een ‘ondeugdelijke autoband’ heeft kunt u daarvoor een bekeuring krijgen van maar liefst 140 euro!

Wat is de minimale profieldiepte van zomerbanden?

De wettelijke verplichte minimale profieldiepte van zomerbanden is 1,6 mm, maar vaak wordt aangeraden om bij 2 mm de zomerbanden te vervangen.

Wat is de minimale profieldiepte van winterbanden?

Omdat de profieldiepte bij winterbanden extra belangrijk is, moet het profiel van winterbanden minimaal 4 mm zijn. Aangeraden wordt om winterbanden onder uw auto te doen als het buiten onder 7 graden Celsius is.

Wat kan ik tegen slijtage van het bandenprofiel doen?

Helaas kunt u slijtage van de autobanden niet helemaal tegen gaan, maar met de volgende tips bent u een heel eind op weg!

  • Controleer de bandenspanning regelmatig. Met de juiste bandenspanning verbruikt u minder bandstof, verkleint u de kans op een klapband en slijten uw banden minder snel, waardoor ze langer mee gaan!
  • Zorg dat autobanden goed uitgelijnd en gebalanceerd zijn.
  • Kies de juiste autobanden. Gaat u bijvoorbeeld op wintersport, contoleer dan of winterbanden verplicht zijn. Lees hier wat er allemaal verplicht in de auto moet onderweg naar de Europese skigebieden.
  • Rij niet te hard. Dit veroorzaakt meer wrijving en dus meer slijtage.

Uitmuntend op weg ;)

En dan als laatste tip: regel een goede en voordelige een goede en voordelige pechhulp bij Promovendum. Mocht u dan toch onverhoopt een klapband of ander autopech hebben, dan bent u goed verzekerd en wordt u snel geholpen!

Interessant artikel? Delen mag!