tuinfeest

Autovakantie? Let op je vignet!

Gepubliceerd op 17-07-2020
1799 keer gelezen

Met de auto op vakantie. Vertrekken, pauzeren en stoppen wanneer je maar wilt. Je hebt zelf de regie in handen. Maar zo’n autovakantie heeft ook een nadeel: wegenbelastingen in het buitenland via tol of vignet*. Vergeet je zo’n vignet te kopen, dan riskeer je een forse boete. Wij geven je daarom een overzicht van de noodzakelijke vignetten in de populairste vakantielanden.

Oostenrijk vignet 2020

Een vignet om te kunnen rijden op de Oostenrijkse snelweg is al langere tijd noodzakelijk. Een vignet voor tien dagen kost ruim 11 euro en voor twee maanden iets minder dan 30 euro.

 

Duitsland vignet 2020

Reis je door Duitsland? Dan moet je per 1 januari 2016 een vignet hebben. De prijs is afhankelijk van de milieuvriendelijkheid van jouw auto en varieert tussen de 5-15 euro. Voor bepaalde privéwegen en de centra van diverse steden, betaal je op dit moment al tol. Een “Umweltplakette” is dan verplicht. Deze geldt voor Berlijn, Frankfurt am Main, Keulen, Düsseldorf, Hannover, Osnabrück en München.

 

Oostenrijkse weg

 

Frankrijk vignet 2020

In Frankrijk heb je geen vignet nodig. Wel wordt er op de meeste snelwegen tol geheven. Wil je niet lang in de rij staan? Gebruik dan een tolbadge. Hiermee kan je automatisch betalen. Dit kost je eenmalig een tientje plus 2,50 per maand dat je de badge gebruikt en de kosten van de tol zelf.

 

Auto icoon

Onze autopremie 20% voordeliger?

België vignet 2020

Ook in België is een vignet niet nodig en meestal wordt er geen tol gevraagd. Er gaan wel geluiden op dat ook in België een vignet noodzakelijk wordt. Let daarnaast goed op bij de Liefkenshoektunnel: voor gebruik van de A12 tussen Antwerpen en Bergen op Zoom wordt wél tol geheven.

 

Italië en Spanje vignet 2020

De situatie op de wegen in Italië en Spanje is min of meer vergelijkbaar met Frankrijk. Geen vignet, maar wel vrijwel overal tol betalen. Dit kan handmatig bij een poortje of via het elektronische betaalsysteem VIA-T of VIA-card.

 

Milieuzones 2020

Ook in bepaalde Spaanse en Italiaanse steden gelden milieuzones waar je met de auto niet zo maar mag inrijden. Ben je toerist? Dan kan je ontheffing aanvragen. Zonder toestemming deze gebieden betreden met de auto, levert een flinke boete op. Overige Europese landen (2020):

 

  • Luxemburg. In Luxemburg hoef je geen vignet te hebben en betaal je geen tol op de wegen.
  • Denemarken, Noorwegen en Zweden. In deze Scandinavische landen bestaat er geen vignetplicht. Er zijn wel enkele tolwegen. Een bekende tolweg is de Sontbrug tussen Denemarken en Zweden. Deze kost 47 euro voor auto’s en 94 euro voor auto’s plus caravan.
  • Tsjechië. In Tsjechië is een vignet noodzakelijk. Je koopt dit aan de grens voor 10 tot 20 euro.
  • Polen. In Polen is een vignet niet nodig maar staan bepaalde wegen bekend als tolweg, waaronder de A1, A2 en A4. Betalen kan ter plekke of met een elektronisch betaalsysteem.
  • Slovenië. In Slovenië moet je verplicht een vignet hebben. Je hebt vignetten voor een week of maand, waarbij het tarief start vanaf 15 euro.
  • Kroatië. Geen vignet, maar wel veel tolwegen. Betalen doe je bij het tolpoortje of via een ENC-transponder waarmee je lagere tarieven betaalt.

 

* Een vignet is een autosticker die aangeeft dat er voor de snel- en autowegen tol is betaald. Vignetten koop je onder andere langs de snelweg, op internet of bij een reiswinkel.

Onze autopremie 20% lager? 

Nooit meer iets missen?

Ontvang per e-mail het laatste nieuws, handige tips, voordelen, acties en meer!
 

Contact

Chat Bel Mail