Au! Mijn rug, knie, enkel! Wie helpt mij?


Het overkomt iedereen wel een keer. Een pees, spier, bot of gewricht zit vast, scheurt of kneust. Hoogstwaarschijnlijk in de schouder, rug, knie, enkel of arm. Wat er precies aan de hand is, beoordeelt de specialist. Maar welke? Wat is precies het verschil tussen een fysiotherapeut, manueel therapeut, ergotherapeut, chiropractor of orthopeed? 

Fysiotherapie

Allereerst: doorverwijzing huisarts niet altijd nodig

Laten we vooropstellen: de meeste mensen gaan eerst naar de huisarts met hun klacht. Deze zorgt vervolgens voor een doorverwijzing. Maar een doorverwijzing is niet altijd meer verplicht. Is een fysiotherapeut gecontracteerd bij uw zorgverzekeraar, dan kunt u de huisarts overslaan. Bij de andere specialisten, behalve bij de chiropractor en bij manuele therapie, is een doorverwijzing verplicht.

Let op: lees vooraf altijd goed wat uw (aanvullende) verzekering precies dekt en of een doorverwijzing inderdaad niet noodzakelijk is. Bij twijfel altijd even bellen.

Fysiotherapeut: eerste hulp bij bewegingsklachten

Bij lichamelijke klachten komt u meestal eerst terecht bij de ‘eerste hulp bij bewegingsklachten’: de fysiotherapeut. Eén op de vijf Nederlanders komt jaarlijks met deze therapeut in aanraking.

De fysiotherapeut beoordeelt de klacht en geeft oefeningen mee om de klacht te verhelpen of te verminderen. Dit zijn veelal chronische klachten, sportblessures of revalidaties na een ongeval. Doel: zo snel en goed mogelijk uw normale leven weer oppakken.

Manueel therapeut

De manueel therapeut gaat een stapje verder dan de fysiotherapeut. Bij manuele therapie wordt intensiever gekeken naar uw lichaamshouding. Komt die verkramping in uw bovenrug bijvoorbeeld door een verkeerde positie van uw onderrug? Een manueel therapeut geeft niet alleen oefeningen maar corrigeert ook, bijvoorbeeld door te ‘kraken’.

Wist u overigens dat kraken geen geluid is van botten maar van het ‘ploppen’ van een luchtbel? Dit belletje ontstaat doordat gewrichten kort los van elkaar worden gehaald. Kraken zou dus eigenlijk ‘ploppen’ moeten heten :)

Ergotherapeut

De ergotherapeut focust meer dan de fysiotherapeut op het kunnen continueren van uw dagelijkse activiteiten. Ofwel: ervoor zorgen dat uw fysieke problemen u in het normale leven niet beperken. De wens van de patiënt staat daarbij centraal. Deze patiënt geeft aan wat hij of zij wil kunnen blijven doen. Samen met de ergotherapeut onderzoekt u wat de beste behandeling is.

Chiropractor

De handelingen van een chiropractor en manueel therapeut lijken op elkaar. De werkwijze van de chiropractor is meestal wat uitgebreider. Zo mag deze zelf röntgenfoto’s laten maken en beoordelen. Ook kijkt hij bij een behandeling vaker naar het gehele lichaam in plaats van alleen naar het gebied rondom de pijn.

Ook de vooropleiding verschilt. De chiropractor volgt een universitaire opleiding van vijf jaar. Manuele therapie is een vervolgopleiding op de hbo-studie tot fysiotherapeut.

Orthopeed

De orthopeed komt meestal in beeld na doorverwijzing van één van de andere therapeuten, of direct na een ongeluk, bijvoorbeeld bij een complexe botbreuk. De orthopeed staat aan de basis van een meer complexe behandeling, zoals een operatie. Na zo’n operatie komt u in veel gevallen overigens weer terug bij één van de therapeuten die u door middel van training kan helpen revalideren.

Ter vergelijking: Orthopeed word je na een zesjarige studie Geneeskunde en daaropvolgend een zesjarige specialisatie Orthopedie.

Interessant artikel? Delen mag!