Alleen reizen met kind naar buitenland? Toestemming is nodig!


“Heeft u toestemming om met uw kind de grens over te gaan?” Dat is een vraag die u kunt verwachten als u op Schiphol staat, klaar om naar het buitenland te vertrekken. Zonder partner, alleen met uw kind. Wat nu?

Toestemming reizen met kind

Reist u alleen met een minderjarig kind waarover u gezamenlijk ouderlijk gezag óf geen gezag heeft? Dan heeft u een ingevuld toestemmingsformulier nodig. Hiermee toont u aan dat u toestemming heeft van de personen die (ook) het gezag over het kind hebben, om met het kind naar het buitenland te reizen. Onder andere gescheiden ouders hebben hier regelmatig mee te maken.

Waarom is er een formulier voor toestemming nodig?

Het formulier “Toestemming voor reizen met een minderjarige naar het buitenland” is ontwikkeld om internationale ontvoering van minderjarige kinderen te voorkomen.

Toestemmingsformulier wordt vaak gecontroleerd

Als er om gevraagd wordt, moet u kunnen aantonen dat u toestemming heeft van de ouder met gezag om de grens over te gaan met het kind. Dit wordt op de luchthaven gecontroleerd door de Koninklijke Marechaussee. Heeft u geen toestemming? Dan loopt u het risico dat u geweigerd wordt voor uw vlucht en daardoor niet op vakantie kunt.

De documenten die u nodig heeft

  • Een ingevuld toestemmingsformulier reizen met minderjarige naar het buitenland.
  • Kopie paspoort of identiteitskaart van de ouder die toestemming geeft.
  • Internationaal uittreksel van de gemeentelijke basisregistratie (BRP) van het kind, met daarop de gegevens van de ouders.

Let op: gaat u met meerdere kinderen op reis? Per minderjarig kind heeft u een volledig ingevuld toestemmingsformulier nodig!

Voorbeeldsituaties

Voorbeeld 1. U bent gescheiden en gaat alleen met uw kind op vakantie

U bent gescheiden en heeft met uw ex-partner gezamenlijk gezag over uw kind. U gaat met uw kind, maar zonder uw ex-partner, op vakantie. Dan heeft u van uw ex-partner een ingevuld toestemmingsformulier en een kopie paspoort nodig.

Voorbeeld 2. Uw kind gaat met iemand anders mee op vakantie

Gaat uw kind met opa en oma of een vriendje op vakantie? Ook dan is een toestemmingsformulier nodig. Dit geldt natuurlijk ook andersom: als u een vriendje van uw kind meeneemt op vakantie, heeft u een toestemmingsformulier nodig van de ouders van het vriendje.

Ga goed voorbereid op reis..

..en download het toestemmingsformulier voor alleen reizen met een kind naar het buitenland. Op dit formulier staat ook welke andere documenten u nodig heeft. Heeft u een reisverzekering bij ons? Bij spoedgevallen zijn we 24/7 bereikbaar op 0031 78 648 13 23. Fijne vakantie!

Interessant artikel? Delen mag!