Alleen reizen met kind naar buitenland? Toestemming nodig!


“Heeft u toestemming om alleen te reizen met dit kind?” Dat is een vraag die u kunt verwachten als u op Schiphol staat, klaar om naar het buitenland te vertrekken. Zonder partner, alleen met uw kind. Wat nu?

Alleen met kind naar het buitenland

Toestemming reizen met kind via toestemmingsformulier

Reist u alleen met een minderjarig kind waarover u gezamenlijk ouderlijk gezag óf geen gezag heeft? Dan heeft u een ingevuld toestemmingsformulier of toestemmingsverklaring nodig. Hiermee toont u aan dat u toestemming heeft van de personen die (ook) het gezag over het kind hebben, om met het kind naar het buitenland te reizen. Zo moet er bijvoorbeeld toestemming gevraagd worden voor een vakantie met een kind door gescheiden ouders. U kunt het toestemmingsformulier hier downloaden.

Waarom is er een formulier bij alleen reizen met een kind nodig?

Het formulier “Toestemming voor reizen met een minderjarige naar het buitenland” is ontwikkeld om internationale ontvoering van minderjarige kinderen te voorkomen.

Controle op kind meenemen naar buitenland zonder toestemming

Als er om gevraagd wordt, moet u kunnen aantonen dat u toestemming heeft van de ouder met gezag om de grens over te gaan met het kind. Dit wordt op de luchthaven gecontroleerd door de Koninklijke Marechaussee. Heeft u geen toestemming? Dan loopt u het risico dat u geweigerd wordt voor uw vlucht en daardoor niet op vakantie kunt.

Benodigde documenten alleen reizen met kind naar buitenland

  • Een ingevuld toestemmingsformulier reizen met minderjarige naar het buitenland.
  • Kopie paspoort of identiteitskaart van de ouder die toestemming geeft.
  • Internationaal uittreksel van de gemeentelijke basisregistratie (BRP) van het kind, met daarop de gegevens van de ouders.

Let op: gaat u met meerdere kinderen op reis? Per minderjarig kind heeft u een volledig ingevuld toestemmingsformulier nodig!

Last-minute reisverzekering?

Bereken in 1 minuut

Voorbeeldsituaties

1. U bent gescheiden en gaat alleen met uw kind op vakantie

Samen met uw ex-partner heeft u gezag over uw kind. U gaat met uw kind, maar zonder uw ex-partner, op vakantie. Dan heeft u van uw ex-partner een ingevuld toestemmingsformulier en een kopie paspoort nodig.

2. Iemand anders neemt uw kind mee op vakantie

Gaat uw kind met opa en oma of een vriendje op vakantie? Ook dan is een toestemmingsformulier nodig. Dit geldt natuurlijk ook andersom: als u een vriendje van uw kind meeneemt naar het buitenland, heeft u een toestemmingsformulier nodig van de ouders van het vriendje.

Ga goed voorbereid op reis..

… en ga voor de Promovendum reisverzekering! Bij ons bent u het hele jaar goed verzekerd, tegen een lage premie. Benieuwd? Bereken uw premie in 1 minuut. En alvast een fijne vakantie!

Interessant artikel? Delen mag!