gezin in bed

6 don'ts op vakantie in het buitenland

Gepubliceerd op 28-07-2023
3320 keer gelezen

Je hebt misschien wel gehoord dat slurpen en boeren in sommige landen juist betekent dat het eten lekker smaakt. En dat twee vingers als een V opsteken niet overal ter wereld ‘vrede’ betekent. Maar wat zijn dingen die nog meer niet zo handig zijn om te doen in het buitenland? Wij geven je 6 verrassende ‘good to know’ weetjes!

 

1. Stilstaan op de snelweg in Duitsland

Het zal je maar gebeuren. Je bent vergeten te tanken en komt hierdoor stil te staan op de Duitse Autobahn Pech, dan mag je op de vluchtstrook staan, toch? Een stop maken of parkeren op de Duitse vluchtstrook mag absoluut niet, behalve bij een noodsituatie. Als je niet genoeg benzine hebt wordt dit gezien als laksheid. Het is dus geen noodgeval en kan je een boete opleveren voor ‘parkeren’ op de vluchtstrook.

 

2. Historische hotspots 

Met je naaldhakken naar de ruïnes in Athene of de duiven voeren op het San Marcoplein in Venetië kan je duur komen te staan. Dit heeft allemaal te maken met het voorkomen van beschadigingen. Een selfie met je ijsje bij de Trevifontein of een pita gyros met extra veel tzatziki tijdens je trip naar het Parthenon? Ook eten kan voor beschadigingen zorgen en is om die reden op veel historische plekken verboden.
 

Parthenon

 

3. Met links eten of wijzen

Linkshandigen opgelet! Met name in islamitische landen en hindoestaanse landen in Zuidoost-Azië is het gebruikelijk om met rechts te eten. Hier wordt je rechterhand namelijk gezien als schoon en je linkerhand als onrein. Je linkerhand zou namelijk bedoeld zijn voor toiletbezoekjes, als je snapt wat we bedoelen. Ook iemand met je linkerhand aanraken kan als belediging overkomen. 
 

4. Voorkom een Bali Belly

Ja het klinkt schattig, maar geloof ons, dat is het zeker niet. Het is eigenlijk een andere benaming voor voedselvergiftiging. De naam is ontstaan omdat veel toeristen op Bali hier mee te maken krijgen. Was dus geregeld je handen en vermijd rauwe groentes of sushi. Drink nooit kraanwater en gebruik zelfs fleswater om je tandenborstel schoon te maken. Heb je toch Bali Belly opgelopen? Zorg dan voor voldoende rust en laat pittig of zwaar eten staan. Ga uitdroging tegen met ORS of een natuurlijk Balinees middel tegen bacteriën: kokosnoot water!

 

5. Ongeïnformeerd een heilige plek bezoeken

Ben je op vakantie van plan om een kerk of tempel te bezoeken? Laat je dan eerst informeren door een gids of lokale bevolking. Vaak gelden hier specifieke gedragsregels en kledingvoorschriften zoals het bedekken van je schouders. Ook het maken van foto’s (met flits) is wel eens verboden. Dit wordt aangegeven met posters en bordjes en kan streng gecontroleerd worden. Enneh… zéker niet je naam in de muur krassen 😉. 
 

Mensen voor de Gouden Tempel (Harmandir Sahib) in India


6. Flitsmelders gebruiken 

Verrast? In Nederland is dit niet tegen de regels, dus dat kunnen we begrijpen! In landen zoals Frankrijk en Duitsland is het gebruik van apps of navigatiesystemen met flitsmelder verboden. In onder andere Zwitserland en Slowakije mag je waarschuwingsmelders niet eens in je bezit hebben of vervoeren. De boetes zijn niet mis, dus de flitsmelder-app kun je maar beter even verwijderen. En trouwens, je houdt je sowieso altijd aan de toegestane snelheid, toch?

 

Meteen zin om op vakantie te gaan? 

Waar je ook naar toe gaat, verdiep je altijd vooraf in de bestemming. Zo kom je minder snel voor verrassingen te staan. En kom je toch stil te staan op de Duitse snelweg of heb je een Bali Belly opgelopen? Dan komt een reisverzekering goed van pas! Bereken je premie voor een doorlopende reisverzekering voor je op reis gaat.

Reisverzekering voor zonnig prijsje?

 

Bereken in 1 minuut

Contact

Chat Bel Mail